CULTUUR

Villamanrique de la Condesa is een authentiek Spaans dorp met zo’n 4500 inwoners, gelegen op een 40km van Sevilla aan de rand van het moerasgebied Coto Donãna. Het dorp heeft een rijke geschiedenis. De eerste sporen gaan terug tot de Bronstijd. In de Romeinse Tijd was er sprake van een ommuurde stad met gouden poorten. Daarna werd het overheerst door de Moslims. Die brachten vanuit Noord-Afrika de cultuur van de wijnstok en de olijfboom mee. Alsook werd het irrigatiesysteem geïntroduceerd.

Na de herovering in de 13e eeuw kwam het in handen van de Spaanse Kroon. Het werd een markiesaat voor ene Manrique de Zuniga. In de 2e helft van de 19e eeuw werd het paleis gekocht door een edele familie van Orleans-Bourbon. Het dorp kreeg het achtervoegsel ‘de la Condesa’ vanwege de kleindochter Maria Isabel de Orlean – Bourbon.
In het stadcentrum zijn nog vele getuigenissen van deze rijke geschiedenis te zien zoals de kerk Santo Maria Magdalena en het paleis van Orlean. Villamanrique heeft de oudste Hermandad Rociena. Er is een etnografisch museum in de Calle Santiago 16.
Het dorp is omringd door natuur en is ideaal om tochten te maken te voet, te paard of met de mountainbike. Je kan er naar hartenlust vogels observeren en misschien dat je op één van de tochten een Lynx kan spotten?

El Rocio is een klein dorp op 18km van Villamanrique. Het is een deel van de gemeente Almonte. Het slaperige dorp met z’n prachtige witte kerk aan de rand van het moeras van de Coto Donãna lijkt een dorp uit een Lucky Luck strip. Enkel zandwegen, huizen met houten veranda ervoor, de inwoners groot en klein te paard of met paard en kar of ossenwagen,….
Elk jaar met Pinksteren, verandert dit dorp in het grootste bedevaartsoord van Spanje. Om pelgrim te zijn moet men lid zijn van een broederschap. Duizenden pelgrims trekken gedurende enkele dagen te paard, te voet en met praalwagens getrokken door ossen langs zandwegen vanuit alle hoeken van Andalusia ter ere van de Maagd van Rocio. Deze tocht heet de “Romeria del Rocio”.

Elk Andalusisch dorp heeft een broederschap. Deze broederschappen bezitten in El Rocio een huis voor de pelgrims en hun dieren. Het broederschap van Almonte heeft de eer om het houten beeld van de Maagd uit de kerk te halen en op een altaar vanaf het grote plein en doorheen het dorp in processie rond te dragen, de climax van de Romeria.

Soms trekt deze kleurrijke stoet dwars door een rivier, zoals de Quema van de Rio Guadiamar wat verder in onze straat.
In El Rocio kijk je uit op de natuur van de Coto Donãna rondom. Zelfs vanop het grote plein voor de kerk kan je flamingo’s en herten spotten. Er is een ornithologisch centrum gelegen langs het moeras op 350m van de kerk.

Sevilla is de hoofdstad van Andalusia en tevens één grote bezienswaardigheid. Het sfeervolle historisch centrum met smalle straatjes, prachtige huizen en gezellige pleinen maakt van Sevilla de meest Spaanse stad van Spanje.
Een greep uit de bezienswaardigheden.

Dit moet je zeker zien
Alcazar
Moors paleizen complex dat nu nog voor een stuk bewoond wordt door de Koninklijke familie. Prachtige Mudejar architectuur.
Kathedraal en de Giralda
Naast deze enorme kathedraal staat de toren Giralda. Hier vind je ondermeer het graf van Colombus.
Plaza de España
Super plaats. Gebouwd voor de wereld expo van 1929 met aansluitend een frisse oase van rust : Parque Maria Luisa
Plaza de Toros
Meteen de grootste Arena voor stierengevechten van Spanje.
Barrio Santa Cruz. De oude Joodse wijk , een doolhof van smalle straatjes, terrasjes en restaurantjes.
Toro del Oro
Deel van de Moorse stadswal aan de rio Quadalquivir
Casa de Pilatos
Paleis uit de 16e eeuw
Metropol Parasol
Moderne houten constructie uit 2011 met een panorama wandelpad dat uitkijkt over de stad.

Of ga je liever winkelen? Geen probleem. Een bruisende stad met heel wat kleine lokale winkels naast de grote Westerse ketens. Het drukste shopping moment is net na de siësta vanaf 17uur.
Populaire winkelstraten
Calle Sierpes, Calle Tetuán, Calle Velásquez, Calle Cuna

Pas je ritme aan en geniet van het Sevilliaanse goede leven.